Column van Nico Slagter, oud deelnemer aan De Grote Prijs

We zijn twintig jaar verder. Twintig jaar waarin er meer gebeurd is dan in die zeven jaar op het Han Fortman College. Toch voelt het alsof ik in mijn jaren op het HFC veel meer heb meegemaakt, geleerd en gedaan heb. Waaronder twee keer de Grote Prijs!

Mijn schooltijd begon in 1990 en eindigde in 1996. Het was de tijd waarin voor mijn gevoel films, muziek en televisie alleen voor ons werden gemaakt. Toen we leerden roken, brommer rijden en bierdrinken. En toen leeftijdsgenoten op school vrienden voor het leven waren. Vrienden met wie ik het podium op ging. In ons geval om een nieuwe categorie te introduceren; cabaret!

Cabaret Kots was in de ogen van Flo de Haan en mijzelf baanbrekend, schokkend, snel en muzikaal. We haalden met gemak de finale (mede omdat we de enige act in de categorie Cabaret waren..) en scoorden op het podium van de Schakel de ene grap na de andere. Topavonden! Of de kwaliteit echt zo hoog was als ik me kan herinneren kan je in twijfel trekken maar we deden wel mee.

En daarin zit het belang van de Grote (en Kleine) Prijs. Er is namelijk een groot verschil tussen alle bezoekers en wij deelnemers. Want wij hebben er wel voor gekozen om mee te doen. Wij hebben ervoor gekozen om na lang ploeteren onze act live te brengen en een podium op te stappen. Niet alleen voor een jury, maar ook voor het meest kritische publiek ooit; leeftijdsgenoten van de andere (of zelfde) sexe. Alle deelnemers van mijn jaren (1995 en 1996) durfden dat. Door Rap te brengen waarvoor nog een metrum bedacht moest worden, bijzondere covers van Celine Dion ‘live begeleid’  te brengen, of om met bandjes het podium op te komen die de titel ‘rammelbandje’ niet eens verdienden. En dat maakt ons beter dan de rest van jullie. Want wij deden wel mee. Wij worden nooit badend in het zweet wakker met de gedachte ‘hadden we maar wel meegedaan’. En daarom maakt de Grote Prijs je Groot!

Nico Slagter is tegenwoordig ouder, salesmanager & journalist en schrijft voor o.a. Musicmaker, LiveGuide, Studenten.net en Pinkpopmagazine.